Než jsem se sestěhovala s mužem, měla jsem strach péct cokoliv z
kynutého těsta. Okolí mě strašilo, že se to často nepovede, těsto nevykyne... -
ať už kvůli nízkému tlaku ovzduší nebo kvůli špatným kvasnicím.
Dlouhá léta mě ta slova odrazovala, ale jednou jsem se odhodlala
a pustila se do kynutí a pečení. A musím říct, že jsem fakt dobrá :) Našla jsem
si techniku a buchty chutnají jako od babičky…
Když jsem chtěla péct nepečený dort (recept taktéž od babičky),
říkala jsem si, že na tom přece nic není… Nic nekyne, nepeče se… Stačí spousta
piškotů, spousta jablek a pudink. Vzhledem k tomu, že je podzim, tak
jablek máme hafo…
Minulou sobotu jsem sedla v kuchyni ke stolu, krájela
jabka, dala je vařit… Přesně jako všude píšou. Nejdřív z nich byl kompot,
pak přesnídávka. Všechno šlo jako po drátkách, „vystlala“ jsem si formu
piškotama, které jsem měla zalívat jablečnou hmotou s cukrem a pudinkem.
Už v tomto okamžiku nade mnou „někdo“ zvedal výstražný prst, že tady ta
pohoda končí…
Ani jeden piškot nezůstal ležet na dně. Všechny vyplavaly na
povrch. Nepomáhalo ani ruční zatlačování zpátky na místo.
No nic. Tak jak to zatuhne, obrátím dort vzhůru nohama, říkala
jsem si. Všude je psáno, že stačí dát vychladit na pár hodin do ledničky. Nám
tam zabíral místo přes čtyřiadvacet hodin a pořád se třepal jak sulc.
Dala jsem mu ještě pár hodin k dobru, když jsem se ho
snažila zkrášlit vrstvou směsi z tvarohu, zakysané smetany, smetany ke
šlehání a cukru…
Pak jsem se odhodlala… Uklidila jsem si na lince, udělala
prostor, otevřela jištění dortové formy a… nevěděla jsem co dělat dřív – jestli
se snažit formu rychle zase zamknout a nebo chytat přesnídávku do misek.
Po opětovném zajištění formy jsem vyhrabala tu největší mísu, co
doma máme a suše jsem tam celý dort vylila.
Chuťově byl výborný (aspoň něco jsem vyladila)… Prostě -
v tento okamžik byl obsah lepší než forma. A tak jsem rozdala lžičky a
bagrovali jsme všichni společně :)
A stejně mi to nedá a zkusím ho znovu. Však já na to přijdu, kde
je zakopaný pes ;)
Komentáře
Okomentovat